BOL U LEĐIMA I VRATU

Bolovi u leđima i vratu su drugi po redu razlog (posle prehlade) zbog kojeg se odlazi kod lekara i odsustvuje s posla. Od njih podjednako pate stariji kao i mladi, pa čak i sportisti. Uzrokovani su najčešće savremenim načinom života, kao i lošim navikama. No, bol u leđima može biti povezan i sa različitim patološkim stanjima i bolestima.

Šta najčešće izaziva bol u leđima i vratu?

Bol u leđima i vratu može biti osnovna ili udružena pojava kod različitih stanja organizma. Nabrojaćemo i objasniti neke od njih.

 • Diskus hernija. Ovo stanje se manifestuje izraženim bolom, trnjenjem i ukočenošću tela, što u velikoj meri remeti normalno funkcionisanje osobe i to često tokom dužeg perioda. Nastaje usled pucanja omotača međupršljenskog diska, pri čemu njegov sadržaj prelazi u kanal kičmenog nerva.
  Više o diskus herniji naći ćete u knjizi Hiropraktikom do zdravlja 1, a odlomak možete pročitati ovde.

  • Degenerativne promene na kičmi. Uzmimo za primer spondilozu, degenerativni proces koji zahvata kičmu i koji je prisutan kod svake osobe starije od dvadeset godina. U kojoj će meri biti izražen zavisi od genetske predispozicije, od izloženosti tzv. mikrotraumama vezanim za kičmu u toku života, ali pre svega od loših životnih navika koje utiču na očuvanje funkcionalnosti kičme.
   Više o spondilozi kao i preko 100 vežbi za kičmu naći ćete u knjizi Hiropraktikom do zdravlja 1, a odlomak možete pročitati ovde.

  • Psihička napetost. Moglo bi se reći da sve počinje od mišića. Mišići, za koje se kaže da su emocionalni organi, pokreću kosti, pa se psihička napetost često nalazi u srži problema koji su u vezi s kičmom.

   Više

   Hronična napetost preko povećanog tonusa mišića povećava pritisak na nerve remeteći time normalan tok nervnih impulsa i utičući na promene u cirkulaciji. Ovo vremenom dovodi do skraćivanja mišića, odnosno njihovog povlačenja na mestima gde se spajaju sa kostima, što za posledicu ima minimalno izmeštanje kosti (subluksacija). Subluksacija zatim izaziva odbrambenu reakciju tela, koja se ispoljava kroz dodatno povećavanje mišićnog grča (da bi se pomeranje kosti zaustavilo), usled čega mišićna napetost narasta do granice kada se javlja bol. Možemo sa sigurnošću reći da je psihička napetost često uzrok problema s kičmom (diskus hernija, degenerativne promene, glavobolje). S druge strane, odgovarajući pokret, odnosno pravilno vežbanje, stvara mogućnost za oporavak i opuštanje mišića, jer se mišić isteže i oslobađa nakupljene tenzije, čime se ujedno pokreće blokirana energija tela (fizička, metalna i duhovna).

   Više o ovim problemima i tehnikama opuštanja u borbi protiv stresa pročitajte u knjizi Hiropraktikom do zdravlja 2 a pogledajte odlomak ovde.

Pored navedenih stanja, bol u leđima i vratu može biti i posledica krivljenja kičme (skolioza ili kifoza), različitih urođenih anomalija kičme od kojih je najčešća spina bifida (pomeranje tela, obično lumbalnih pršljenova unazad ili ređe unapred), spondilolisteze, malignog stanja, raznih sistemskih oboljenja poput reumatoidnog artritisa, lupusa, fibromialgije, zatim mišićnog zamora usled dugog nepravilnog sedenja ili drugog nepravilnog položaja tela, stresa i brojnih drugih stanja.

GLAVOBOLJA I VRTOGLAVICA

Uzroci glavobolje i vrtoglavice mogu biti veoma različiti, pa je pravilno dijagnostikovanje od ključne važnosti za lečenje. Jedan od čestih uzroka mnogih vrsta glavobolje, poput migrene, klaster i stres glavobolje, a veoma često i potiljačne glavobolje koju prati osećaj težine i pritiska u potiljku i napetost u mišićima vrata i ramena, jeste nepravilan položaj prvog vratnog pršljena – atlasa.

Više o subluksaciji zglobova i korekciji atlasa možete pročitati u knjizi Hiropraktikom do zdravlja 2. Odlomak pogledajte ovde.

TRNJENJE ILI BOL U NOGAMA I RUKAMA

Osećaj trnjenja u rukama i nogama često je posledica problema s kičmom. Trnjenju i bolu koji ide duž noge često prethodi bol u donjem delu leđa. Nakon prve posete i određivanja terapije i vežbi, počinje postepena regeneracija nerva.

Više o diskus herniji naći ćete u knjizi Hiropraktikom do zdravlja 1, a odlomak možete pročitati ovde.

POVREDE

Izmeštanje zgloba je česta posledica sportskih povreda, pada ili neke druge traume. U Ordinaciji za hiropraktiku ŽIVOT dobićete pravu dijagnozu, a zatim i odgovarajuću terapiju za uspešan oporavak.